Üleskutse: droonijaht Saaremaal, leiutasu 500€! - -TÄIENDATUD - DROON LEITUD LAUP HOMMIKUL KELL 9:00 AEG. LISAINFO JÄRGMISES POSTITUSES.

11 veebruar oli see päev, millal andsin Facebookis teada oma uue, äsjasaabunud DJI Inspire drooni kadumisest. Nüüd teavitan üleskutsest droon veest välja tuua. Maksan leiutasu 500 eurot inimesele, kes drooni leiab ja mulle kätte toimetab. Minu…

Üleskutse: droonijaht Saaremaal, leiutasu 500€! - -TÄIENDATUD - DROON LEITUD LAUP HOMMIKUL KELL 9:00 AEG. LISAINFO JÄRGMISES POSTITUSES.

11 veebruar oli see päev, millal andsin Facebookis teada oma uue, äsjasaabunud DJI Inspire drooni kadumisest. Nüüd teavitan üleskutsest droon veest välja tuua. Maksan leiutasu 500 eurot inimesele, kes drooni leiab ja mulle kätte toimetab. Minu kontaktktelefon on 5020039 või email raivo.hein@gmail.com Allpoolt leiad ka täpse asukoha, kuhu droon kukkus.

Mis siis õieti juhtus?

Hommik oli kaunis, päev tundus tulema ilus. Saaremaal Selgasel oli 6 kraadi sooja, tuulevaikus, päikesepaiste. Juba hommikul otsustasin minna mere äärde droonipilte tegema, plaan oli Tagalahe kohal tiirutada ja leida ilusamaid vaateid, nagu laht ise, Veere sadam, aga ka Vilsandi saar, mis õhust paistab.

Umbes kell 11 ajal ajasingi autole hääled sisse ja sõit läks mere poole, mis mööda teed jääb umb. 7 km kaugusele, linnulennult aga 4 km. Tegemist on metsiku rannaga, autoga saab päris lähedale. Meri oli ilus, peegelsile, pilved peegeldumas vastu. Drooni sain kiirelt käima ja lend läks otse mere poole, umbes 30 m kõrguselt. Soovisin ka kaugust testida, eelmine päev olin maa kohal kätte saanud ilma probleemita 2,25 km enne kui tagasi pöörasin lennumasina.

Seekord läks kõik ilusti, kopter lendas suurema mureta 2,7 km kaugusele, siis pidasin ta kinni ja tegin panoraampildi jaoks 7 võtet ranna suunas. Edasi pöörasin drooni kaldapoole, sinna, kus Veere sadam asub. See oli siiski kaugel ja ma rekordit püüdma ei läinud, vaid juhtisin pildilennuki lühemat teed pidi rannikule. Edasi lendasingi mööda vee ja maa piiri, lindistades samal ajal ka videot.

Ei läinud kaua mööda, kui nägin juba kopterit enda poole tulemas ja lasin tal rahulikult üle pea sõita, edasi mööda rannikut.

Selleks ajaks oli akut veel 40% juures, kuid otsustasin siiski kaugemale mitte minna ja tagasi pöörduda. Tegin seda mere kohal ja plaan oli tagasitulles droon umbes 5 m kõrgusel pinnast hoida. Samal ajal, kui laskusin (4 m/s), tekkis ekraanile Picture Transmission Error, mis tähendab, et pildiedastus droonilt moblasse oli häiritud ja pilt seiskus. Segaduses ei lasknud ma allatulemise hooba lahti, oodates pilti. Küsimus oli sekundis. Sel hetkel, kui pilt tagasi tuli, kadus see kohe uuesti ja ekraanil vaid lakooniline tekst: Signal Lost.

Tagantjärgi mäletan kuulmast ka sellist tumedat mütsatust, mis oli ilmselt kopteri vettemaandumise heli...

Viimase signaali koordinaadid on umbes 58°25'22.5"N 22°06'47.8"E (58.422928, 22.113274)

Kukkumiskoht on jõesuudmest 200-230 m kaugusel. Sügavus 1,7-2 meetrit. Mereranda pääseb autoga ligi. Kaardilink siin. Drooni leidmisega on kiire, sest merevesi teeb oma tööd kiirelt ja korralikult. Leidja peaks ideaaljuhul drooni magedasse vette panema, et õhk kohe ligi ei pääse ja korrodeerumine ei kiireneks.

Õhtul läksime naabrimehega siis kummiülikonnaga vette hulpima, kuid õige koha peale ei jõudnud - seal hakkas just sügavaks minema. Rinnuni kalamehekummikud oleks vett täis läinud. Tagasi randa ja võtsime aerupaadi. Oma tund aega sondeerisime kukkumiskohas põhja pootshaagi ja võrguga, aga siis oli juba pime ja laine ka tõusis. Droon jäigi leidmata. Selle eest oli loojang kaunis :)

Õppetunnid, mille kinni maksin:

1. Kui videosignaal kaob, siis vabasta koheselt mõlemad juhtkangid, et vältida pimesi edasi või alla liikumist. GPS mode'is jääb lennumasin seisma. Alternatiiv on panata kõrguse kangi ehk siis liikuda otse üles.

2. Kui visuaalselt lennumasinat näha ei ole, ära kasuta ATTI mode'i, kui sa proff pole.

Minu Inspire lamab nüüd meres, kes leiab, palun tagasta see mulle vaevatasu eest - 500 eurot. Eriti tahaks saada mälukaarti kätte, kus kogu lend videos on!

Droon näeb välja selline, nagu järgmisel pildid.

Tänan kõiki abi eest. Kes droonidest ja otsimistest ei huvitu, aga kauneid kosmosefotosod, mille ma Selgases olen üles pildistanud läbi observatooriumite, näha tavad, siis siin samas blogis on see koht - kliki siia. Facebookis saab laikida mu pilte siin!